Mamma och Liten

Barnböcker om friluftsliv

Barnboksprojektet om Mamma och Liten handlar om friluftsliv med småbarn. Vi får följa med Mamma och Liten ut på olika äventyr i naturen. Böckerna riktar sig till barn 2-6 år och har 40 sidor. 

Att bli förälder är en stor omställning. Många känner sig låsta och uppbundna, tidigare fritidsintressen hinns inte med. Det är lätt att bli sittandes hemma då varje liten utflykt känns som ett gigantiskt logistikprojekt. Måste det vara såhär?

Jag vill peppa och inspirera föräldrar att ge sig ut i naturen med sina barn. Böckerna om Mamma och Liten är till stor del självbiografiska. Jag strävar efter att gestalta realistiskt och bidra med igenkänning och en gnutta humor. Samtidigt vill jag skildra naturens magi och de känslor som vildmarken ger mig. Liksom i min tidigare bok är texten på rim och det är relationen mellan mamma och barn som står i centrum. Böckerna passar bäst till barn i åldrarna 2-5 år, men är lika mycket riktade till föräldern. Båda böckerna skildrar miljövänliga semestrar med fokus på naturupplevelser.

Min önskan och förhoppning är att böckerna om Mamma och Liten ska vara den lilla knuff som behövs för att barn och föräldrar spontant ska packa ryggsäcken och dra ut i skogen.

Illustratören till böckerna heter Heidi Kosenius och bor i Finland. Jag letade efter en illustratör som såg naturen så som jag gör. Någon som klarar att ge fjällen liv, och som förmedlar den kärlek jag känner till landskapet och dess djur. Heidi har liksom jag en djup kärlek till vår nordiska vildmark, och skildrar den i akvareller och foto. I hennes bilder blir naturen levande, troll och oknytt får gärna ta plats och årstidernas och vädrets krafter får en stundtals att tappa andan. Kika gärna på hennes instagram, @sammalsiipi.Vi arbetar normkreativt, och försöker inkludera perspektiv inom både samhällsnormer, genus, funktionshinder och utseende/ etnicitet som sällan blir gestaltade i barnlitteraturen. Det är viktigt att detta blir en naturlig del i den större berättelsen, och att fokus ligger på bokens tema med normkreativiteten som en självklar del i bakgrunden. I böckerna om Liten så har barnet inget uttalat kön, asiatiskt ursprung, glasögon och en insulinpump för diabetes. Detta nämns inte i texten utan framkommer enbart i illustrationerna, för att normalisera och inte peka ut.

Recensioner

”Med böcker om friluftsliv med småbarn vill förlaget inspirera barn och vuxna att våga ge sig ut i naturen, inte bara på korta utflykter. De lyckas väl med ambitionen. De fina illustrationerna av Heidi Kosenius är en njutning. Realistiska men ändå med en sagotouch, de skildrar vacker skandinavisk natur och har figurer och detaljer att upptäcka och glädjas åt, med en extra liten
berättelse i bild. Författaren och illustratören har samarbetat för att skapa en normkreativ bok utan att göra för mycket väsen av det. Liten har inget uttalat kön, bär glasögon och har en insulinpump för diabetes – men det är inget som benämns, utan syns enbart i illustrationerna. Författaren Moa Wall Kubilius text innehåller mest lättillgängliga vardagsord och är skriven på rim som funkar bra och ger en trevlig rytm till läsningen.”
/Citat från recension i BTJ-häftet nr 3, 2021. Lektör Mona Örjes.

”För mig som förstagångsförälder och naturälskare var det givet att förboka den här fantastiska boken (Mamma och Liten fjällvandrar) när jag först såg den på Kickstarter. Förra sommaren, pga covid och att jag var höggravid, kom vi inte ut på vår årliga fjällvandring. Som jag saknade det! När boken sedan kom hem i brevlådan kände jag ”Wow, den här boken önskar jag att JAG hade skrivit” och ”Wow, den här tjejen vill JAG vandra med”. Moa har verkligen lyckats skriva en bok som fångar fjällsemestern perfekt, från idén, förberedelserna, ditresan och så själva vandringen. På rim, dessutom! Heidis färgglada, levande och detaljrika bilder är även de helt underbara och fångar redan min 10-månader gamla sons intresse. Ett måste för er som gillar att vandra, ett fint tillskott till barnböckerna för er som gillar uteliv av annat slag och god inspiration för er som inte riktigt är där än!” /Recension av Vanja Jennessen

”Åhh vilken pärla detta är! Bästa boken på länge och den hittade vi såklart på stadsbiblioteket!
Mamma och liten på cykelsemester är en lagom äventyrlig bok för de små. Min 2-åring sitter helt spänd och lyssnar. Ibland rolig, ibland läskig men allt gott i slutet. 5 av 5!”
/Recension av Vilaserbarnbocker

”Fantastiskt fin bok! Äntligen en bok som skildrar mamma och barn på äventyr där både jag och mitt barn kan känna igen oss i. Toppen att barnet kallas för Liten, vilket gör att alla barn kan känna igen sig oavsett kön. Jag är glad att amning, potta och diabetes tas med (även om det inte är någon central del) då det ger teman att prata om. Så fin och välgjord bok med.” /Läsarbrev från Louise Lundh

”Mamma och Liten fjällvandrar får mig att längta till fjällen! En bok som uppmuntrar till att utforska naturen, utmana sig lite för att nå ett fantastiskt mål. En berättelse på rim om en mamma och ett barn som tar tåget till fjällen, vandrar, spanar efter djur, sover i tält och njuter av den vackra fjällvärlden. Illustrationerna är riktigt fina och får mig verkligen att längta till fjällen, att drömma mig tillbaka till våra semestrar i Grövelsjön, Trysil och andra ställen. Även en bok som är med och breddar normerna. Jag tänker att det är en ensamstående mamma som beger sig ut på äventyr med sitt barn, på tåget ammar hon barnet som ju är äldre än vad många tänker är ok att amma och dessutom har Liten diabetes men det är inte i fokus utan nämns bara när det ska packas och på armen har Liten en sensor. En härlig naturbok för de yngre läsarna men jag tror den passar för vår 7-åring så ska läsa den med honom.” /Recension av Barnbokstips

”I dessa två böcker får vi får följa med Mamma och Liten på deras gemensamma friluftsäventyr.
Författaren har till stor del skildrat sina egna självbiografiska friluftsäventyr med sitt barn, som en variant på en miljövänlig semester. Genom att skildra naturupplevelserna så vill författaren peppa och inspirera barnfamiljer att ge sig ut i vår natur. Vi får dels ta del av mysiga beskrivningar men också lite drama i form av cykelpunkteringar och att komma bort från sin mamma i skogen.
Jag har högläst böckerna för min 4,5-åring som verkligen har uppskattat berättelserna och velat lyssna på böckerna många gånger. Både text och illustrationer är varma och genomsyras av ett nära föräldraskap och respekt för barnets känslor. Även att mamman visar sig svag inför barnet samt vice versa men att de sen tillsammans överkommer sina utmaningar.
Rimmen är överlag välskrivna och funkar att högläsa, på några ställen haltar de något. De hade kunnat vara snäppet bättre men berättelsen är ändå charmig och väldigt mysig.
Illustrationerna är väldigt fina och väcker en längtan till naturen i oss. I cykelboken får vi bekanta oss med skogen och i andra är det fjällvärlden. Illustratören väver in många djur och växter i bilderna att prata om. I fjällboken får vi även hjälp med små namnskyltar på ett gäng djur och växter. Otroligt tacksamt för våra Stockholmsbarn som aldrig sett en fjällvråk eller fjällpipare exempelvis. Utöver det finns även en drös andra djur insmygna överallt, jag tror jag måste plugga på lite för att kunna benämna dem korrekt när de väcker barnens nyfikenhet.
Ett stor tumme upp för att Kubilius och Kosenius är normmedvetna och synliggör olika normkreativa detaljer. Exempelvis så har Liten diabetes, vilket vi kan se genom sensorn på armen och diabetes-kitet som packas ner. Fint att barn med diabetes får blir synliggjorda i barnlitteratur utan att det görs till en stor grej. Liten är heller inte könad utan det får man tolka in själv som man vill. Förövrigt så finns en hel del normmedvetna detaljer i bokens bakgrund som skapar en bredare norm när det synliggörs.
Väldigt fina böcker som känns helt rätt i tiden!”
/Recension av Barnboksfamiljen