Dags att sluta amma, säger mamma

När min son var ett år gammal så älskade han amning mest av allt i hela världen. Jag var själv väldigt trött då han helst ville amma hela nätterna. Jag gjorde ett försök att sluta amma på natten, men han skrek otröstligt flera gånger varje natt i två veckor tills jag gav upp.

När han var nästan två år så försökte jag igen. Nu förstod han bättre, och jag förklarade många gånger för honom att från och med nu så kommer vi sova på nätterna och bara amma på dagarna i soffan.Till webbutiken

Jag letade efter barnböcker som handlade om att sluta amma. Jag hittade ingenting! Det fanns hur många som helst om att sluta med napp, som ändå är en liknande process. Det finns alltså idag INGA barnböcker på svenska om att sluta amma, trots att många barn ammar längre än normens 6-12 månader.

Jag beslöt mig för att själv skriva boken som min son behövde. När manuset var klart fick jag kontakt med Mia som arbetar som illustratör. Hon hakade på projektet och illustrerade vår bok som vi valt att kalla ”Dags att sluta amma, säger Mamma”.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är uppslag10_amma.jpg

Med vår bilderbok vill vi motverka tabut att amma lite större barn genom att synliggöra amningen som något vackert och naturligt.

Mia vill genom sina illustrationer motverka destruktiva normer och verka för inkludering. I vår bok syns det bl. a. genom att mamman och barnet har olika hudfärger, att barnet är könsneutralt och att mamman har en vanlig mammakropp.

Det är även viktigt för oss att inte skildra ett ”perfekt liv”. Strikta rutiner, nyttig mat och välstädade hem hör inte hemma i vår bok.

Boken har 32 sidor och riktar sig till barn 1-4 år. Den har ett textstycke på rim på varje uppslag. Vi får följa med under ett amningsavslut från barnets perspektiv. Fokus ligger på relationen mellan mamma och barn, och hur amningsavslutet inte innebär ett slut på närheten, utan en utveckling till andra former av närhet.

Det här är inte en instruktionsbok för att sluta amma, utan en känslofylld insyn in i en varm och kärleksfull mamma-barn-relation under en av deras första stora konflikter.

Vi hoppas att vår bok ska hjälpa mammor och barn att känna sig mindre ensamma i sina amningsavslut. Boken riktar sig lika mycket till mamman som till barnet.

Recensioner

”Idag kom det paket i postlådan! Vilken UNDERBAR BOK!!! Tårarna sprutar här, 
så mycket kärlek å ömhet. Både text å bild! Tack från djupet av mina 
hängiga tuttar!!” /Läsarbrev från Lotta-Karin

”Vi har nu läst din fantastiska bok flera gånger om o han gillar den verkligen o de märks hur han relaterar till barnet o pratar om att de är ledset o vill ha tutte men ”gosar o kramas utan att behöva tutta” (hans ord 😍) 
Ibland är han helt med när vi läser boken o att de går bra ändå o ibland är han mer påverkad o vill gosa lite extra. Så tacksam för boken faktiskt, vilket fint hjälpmedel! Stort tack ska du ha Moa!” /Läsarbrev från Ela Dahlbom

”Dags att sluta amma säger mamma gestaltar på ett mycket bra sätt den känslomässiga karusell som många mammor och en del barn upplever när det är dags att ersätta närheten som amningen innebär med något annat. Moa Wall Kubilius text är vackert och småhumoristiskt skriven på rim, direkt och full med känslor. Något som förstärks ytterligare av Mia Fernaus lika känslofyllda akvarellbilder som flödar fram över sidorna med mycket värme i glada färger.” 
/Citat från recension i BTJ-häftet nr 13, 2019. Lektör Sarah Magnusson.

”Vilken otroligt fin liten barnbok det här är, jag älskar den! 😍 Det är mys, glädje och dans. Det är vemodigt och sorgligt. Texten är fin att läsa högt och den berör. Barnböcker om amning i allmänhet och att sluta amma synnerhet, finns det ont om. Så jag blir extra glad av den här pedagogiska pärla till bok! Det finns ju så mycket böcker om andra förändringar i barns liv, som till exempel att sluta med napp, börja med potta, börja på förskolan. Kanske tänker de flesta att amningsavslut sker under bebistiden. Och så kan det ju vara, men många väljer att amma en längre tid och då är en sån här bok guld! Bilderna är färgglada och ganska matta i sin struktur. Jag tycker om detaljerna och de små sakerna som finns med i den vanliga vardagen som telefon som laddas, elefantöron i fönstret och fläckar på bordet. Det är levande illustrationer som väcker känslor. Jag tycker också mycket om ansiktsuttrycken. De är detaljrika och visar tydligt olika sinnesstämningar. Boken visar en helt vanlig mammakropp med mjuk mage, bröst, håriga ben och hår under armarna. Det är fint. Och viktigt. Bra med normbrytande bilder. Jag blir glad över bärsjalen i boken. Fint att fler barnböcker har med bärdon, det blir igenkänning för barn som bärs och visar fler alternativ till vagn. Jag hoppas att fler och fler får syn på den här viktiga boken och att den får synas och ta plats på BVC, bibliotek och förskolor. Betyg: 🦄🦄🦄🦄🦄 (5/5)” /Annas bokhylla.

”Den här boken är en bilderbok om amningsavslut på rim skriven av Moa Wall Kubilius och illustrerad av Mia Fernau. Den beskriver ur barnets perspektiv den svåra processen att ge upp amningen. Mamman i boken erbjuder annat mys och massor av närhet för att göra övergången lättare. Boken ger stor igenkänning för alla som gått igenom samma process. Det är bra flyt i rimmen och bilderna är kärleksfulla och varma. En riktigt fin bok att läsa tillsammans med sitt barn som förberedelse inför att sluta med amningen.” /Västmanländskans bokblogg 

”En gång läste jag en klok sak. Att amning är ungefär som att dansa. Så länge båda vill så fortsätter man, men när en vill sluta oavsett anledning är det dags att avsluta.
Men att avsluta amning kan vara betydligt tuffare än en dans för vissa. 
I denna bilderbok på rim är det mamman som vill avsluta amningen. Vi får följa dem under den tuffa avslutningen men ändå uppleva i slutet att det går rätt bra. ”Det känns nog okej ändå.” Med mina barn har jag haft helt olika upplevelser med amningen. Med två av dem så var amningen framförallt mat även om man gosade samtidigt. När vi väl började introducera mat blev amning rätt snabbt ointressant och något de inte tyckte var så märkvärdigt. 
Men för ett av mina barn var amningen så otroligt viktigt, den var livsnödvändig och en enorm trygghet under en tuff tid. Det barnet ammade jag dubbelt så länge jämfört med det andra och när det väl kändes som det var dags att avsluta för min egen skull. Ja då var avslutningen tuff med tårar och sorg. 
Detta är en upplevelse jag tror att många mammor som ammat lite längre känner igen sig i. Jag tror också att det är många mammor som faktiskt ammat längre än vad man först tror som har ett behov av boken. 
Därför blir jag otroligt glad över att denna bok nu kommit ut! 
För den är verkligen toppen att ta till som stöd under processen det är med ett amningsavslut. 
Både text och illustrationerna är varma och genomsyras av ett nära föräldraskap och respekt för barnets känslor. 
Rimmen är överlag välskrivna och funkar att högläsa, på några enstaka ställen kan det ha varit bra att högläsa boken en gång innan för att ”hitta” flytet. 

En väldigt fin bok jag varmt rekommenderar för de familjer där behovet finns!” /Barnboksfamiljen