Dags att sluta amma, säger mamma

Barnbok om att sluta amma

Författarens amningsavslut

När min son var ett år gammal så älskade han amning mest av allt i hela världen. Jag var själv väldigt trött då han helst ville amma hela nätterna. Jag gjorde ett försök att sluta amma på natten, men han skrek otröstligt flera gånger varje natt i två veckor tills jag gav upp.

När han var nästan två år så försökte jag igen. Nu förstod han bättre, och jag förklarade många gånger för honom att från och med nu så kommer vi sova på nätterna och bara amma på dagarna i soffan.Till webbutiken

Jag letade efter barnböcker som handlade om att sluta amma. Jag hittade ingenting! Det fanns hur många som helst om att sluta med napp, som ändå är en liknande process. Det finns alltså idag INGA barnböcker på svenska om att sluta amma, trots att många barn ammar längre än normens 6-12 månader.

Jag beslöt mig för att själv skriva boken som min son behövde. När manuset var klart fick jag kontakt med Mia som arbetar som illustratör. Hon hakade på projektet och illustrerade vår bok som vi valt att kalla ”Dags att sluta amma, säger Mamma”.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är uppslag10_amma.jpg

Normkreativitet

Med vår bilderbok vill vi motverka tabut att amma lite större barn genom att synliggöra amningen som något vackert och naturligt.

Mia vill genom sina illustrationer motverka destruktiva normer och verka för inkludering. I vår bok syns det bl. a. genom att mamman och barnet har olika hudfärger, att barnet är könsneutralt och att mamman har en vanlig mammakropp.

Det är även viktigt för oss att inte skildra ett ”perfekt liv”. Strikta rutiner, nyttig mat och välstädade hem hör inte hemma i vår bok.

Om boken

Boken har 32 sidor och riktar sig till barn 1-4 år. Den har ett textstycke på rim på varje uppslag. Vi får följa med under ett amningsavslut från barnets perspektiv. Fokus ligger på relationen mellan mamma och barn, och hur amningsavslutet inte innebär ett slut på närheten, utan en utveckling till andra former av närhet.

Det här är inte en instruktionsbok för att sluta amma, utan en känslofylld insyn in i en varm och kärleksfull mamma-barn-relation under en av deras första stora konflikter.

Vi hoppas att vår bok ska hjälpa mammor och barn att känna sig mindre ensamma i sina amningsavslut. Boken riktar sig lika mycket till mamman som till barnet.