Barnbok om klimatomställning

Den lilla Planetskötaren

Klimatomställning är ett både svårt och lätt ämne. Egentligen vet vi alla vad som behöver göras, men varför händer ingenting?

Det här är en berättelse om hur vissa vuxna vill mixtra med klimatet och fixa det med maskiner. Dom vill stoppa solen och suga upp smutsen, men planetskötaren vet att det finns annat vi kan göra för jorden.

Åldersadekvat, superfin och inspirerande! /Kata Nylén, klimatpsykolog

Författaren Hanna Mi Jakobson berättar om sin bok

Vad är din tanke med boken?

Min tanke är att den ska vara enkel, även om den handlar om något svårt. Det går också att läsa bilderboken som en saga om ett barn som kräver att de vuxna tar sitt ansvar, med Heidi Kosenius vackra bilder, tokiga maskiner och en grön figur som säger ifrån.

Varför känns din bok viktig?

För att vi inte gör något åt klimatet, inte på riktigt. Utsläppen ökar och graderna stiger. Sen jag blev förälder känns det ännu viktigare att göra något, samtidigt som det känns svårare att göra något. Det kanske är fler som känner så. Och vad känner barnen? Jag vill ge dem ord och visa bilder på det som händer.

Vad betyder Den lilla planetskötaren för dig?

Boken är skriven med tankar på mitt eget barn och vad jag som vuxen kan göra. För mig är den ett sätt att prata med min son om klimatet, försöka förenkla vad vi faktiskt gör med jorden och förbereda honom på att kunna leva kvar här.

Mer om boken Den lilla planetskötaren

  • ISBN 9789152745502
  • Barnbok 3-6 år
  • Tema Klimatomställning
  • Författare Hanna Mi Jakobson
  • Illustratör Heidi Kosenius
  • Format 27,5 x 21,5 cm
  • Inbunden på 40 sidor

Klimatomställning

Den lilla planetskötaren skildrar ett barns undran och uppror i en klimatvärmande värld. I centrum står barnet i olika naturlandskap med maskiner som ska rätta till något som är fel. När vädret är konstigt kommer dom vuxna med olika lösningar. Dom ska fixa det genom att bygga låtsasvulkaner, sätta upp speglar i rymden och starta megastora dammsugare. Men den lilla planetskötaren har egna idéer som dom vuxna kanske kan lyssna på.

Berättelsen är illustrerad med Heidi Kosenius natursköna och färgrika illustrationer, som gestaltar den jord vi lever på och skissar upp en värld av möjligheter för oss. Böckerna passar att högläsa för barn mellan fyra och sex år. Det kommer även att finnas en liten tipsguide för vuxna, om hur vi kan prata med barn om klimat utifrån en bilderbok.

Författaren berättar

Jag tänker ofta på klimatet, men märker att jag inte gör så mycket som jag skulle kunna. När jag blev förälder kändes det ännu viktigare än tidigare, men jag gjorde ännu mindre åt det än innan. Jag har också känt att jag behöver prata om klimatet med mitt barn och kom på ett sätt att göra det, med en berättelse. Den handlar om den lilla planetskötaren som kan sätta enklare ord på vad ett varmare klimat innebär, med illustrationer som kan måla upp bilder på hur det ser ut. Så jag har försökt skapa en berättelse om problemet, om lösningarna och om framtiden. Jag ville inte väja från de svåra frågorna, men samtidigt visa att det finns svar.

Handlingen berör så kallad geoingenjörskonst, där klimatet ska kunna manipuleras på teknisk eller kemisk väg. Det handlar om allt från koldioxidinfångning till artificiell molnblekning och reflekterande rymdspeglar. Det är faktiska förslag som utreds och testas samtidigt som utsläppen ökas. Den här bilderboken är mitt försök att göra det begripligt för yngre barn, men även för oss som högläser.

Min förhoppning är att boken ska vara en del av ett växande samtal mellan barn och vuxna, eller bara en berättelse om en planetskötare som vill skapa en bättre värld och undrar vad vi håller på med? För det är något jag undrar själv och behöver påminnas om.

Vi som gör Den lilla planetskötaren

Hanna Mi Jakobson – Författare

Hanna debuterar som barnboksförfattare och har tidigare skrivit om människans relation till naturen för vuxna. Reportageboken ”Ekomerika” har en grön tråd som följer genom Nordamerika och Sydamerika under hennes långfärdscykling där. Hon är även medförfattare till äventyrsbiografin om Johanna Davidsson, som handlar om hennes väg till Sydpolen på skidor. Hanna Mi arbetar som journalist och bor på Gotland.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 1064-l-1-883x1024.jpg

Heidi Kosenius – Illustratör

Heidi skapar bilder som får en att vilja kliva in i landskapen på boksidorna. Med akvarell och färgpennor ger hon djuren liv i deras kamp mot maskinerna och speglar den lilla planetskötarens känslolägen genom berättelsen. Hon är även illustratören till barnböckerna om Mamma och Liten där hon återger friluftslivet på ett mer vardagsnära men lika naturvänligt sätt. Heidi bor i Finland där hon arbetar som illustratör.

Moa Wall Kubilius – Förläggare

Moa är förläggare till ”Den lilla planetskötaren” och är även barnboksförfattare till böckerna om Mamma och Liten. Hennes berättelser präglas av ett nära föräldraskap, med friluftsäventyr, vildmarksutmaningar och naturupplevelser. Hon har även skrivit bilderböcker på temat att sluta amma. Moa bor i Värmland där även förlaget är baserat.